Geur en geuroverlast, wat is dat nu eigenlijk?

Contact

Aerox b.v.
Utrechtseweg 4a
3451 GG Vleuten

Tel: 030 677 91 80
E-mail: info@aerox.nl

Blijf op de hoogte

Als Aerox bieden wij onze klanten duurzame oplossingen voor het terugbrengen van industriële geuremissies. In de gesprekken die we met onze contacten hebben krijgen we vaak vragen over hoe dit nu precies werkt, wat geur nu eigenlijk is, waarom iets stinkt en waarom wij eigenlijk in deze markt zitten.
Interessant dus om eens stil te staan wat geur en geuroverlast nu betekenen. In dit artikel wil ik daarom graag ingaan op de vragen: Wat is geur? Waarom ruik je dit? En wanneer wordt geur een stank?

Reuk

Ruiken doe je met je neus, of beter gezegd met je reukepitheel. Het reukepitheel is een stuk weefsel bovenin de neusholte. In het epitheel zitten uitlopers van zenuwen, de reukreceptoren. Als je iets ruikt, zijn dat vluchtige en in water en vet oplosbare stoffen in de lucht, die in de neusholte worden gedetecteerd door een binding aan een reukreceptor. Deze geeft een signaal naar de hersenen waarmee de geur waargenomen wordt.

Geur wordt door mensen meer gebruikt dan we denken. Een mens heeft ongeveer 400 geurreceptoren, die verschillende geuren kunnen opvangen. Waar aanvankelijk werd aangenomen dat mensen zo’n 10.000 verschillende geuren kunnen ruiken, vermelden recente publicaties berekeningen die aantallen van meer dan een biljoen aangeven (Science, Maart 2014, Humans Can Discriminate More than 1 Trillion Olfactory Stimuli). De geurreceptoren staan via gaatjes in de schedel direct in verbinding met de reukkolf, ook wel olfactorische bulb genoemd (Lat: bulbus olfactorus), in het limbisch systeem in de hersenen.

Reuk is ons enige zintuig met zo’n directe verbinding. Het limbisch systeem is evolutionair gezien een ouder deel van de hersenen, dat onder andere betrokken is bij emoties en emotioneel geheugen, maar ook bij primaire afweer reacties. Bepaalde geuren roepen direct een afweerreactie op en dat is maar goed ook. Het kan immers een geur zijn die hoort bij iets wat een direct gevaar oplevert.

Andere geuren doen het tegenovergestelde en roepen juist positieve reacties op. De beleving van het overgrote deel van alle geuren is echter afhankelijk van wat men heeft aangeleerd en hoe iets gelabeld is. Dit is dan ook de reden dat geuren soms zulke sterke herinneringen of reacties bovenbrengen. Deze hebben weer invloed op onze stemming en daarmee ook ons welzijn.

Geur

Natuurlijke geuren zijn vrijwel altijd samengesteld uit meerdere verschillende geurmoleculen, soms zelfs honderden. Bij kunstmatige geurstoffen is dit vaak niet het geval en gaat het over 1 enkele of een mix van slechts een paar stoffen. Kunstmatige geurstoffen worden aan producten toegevoegd om een bepaalde geur te benaderen, maar door onze geavanceerde registratie in onze hersenen zijn wij vrijwel altijd in staat om het verschil tussen natuurlijke en kunstmatige producten goed te herkennen.

Natuurlijke of kunstmatige geuren waar we last van hebben geven ons een negatieve waarneming. Dit noemen we stank en dit kan erg persoonlijk van aard zijn. Wat voor de ene persoon een geur is, kan voor een andere persoon stank zijn. Uiteraard zijn er ook geuren, zoals rioollucht, die iedereen als stank ervaart. Aangename geuren, zoals die van koffie, kunnen echter ook als stank ervaren worden. Dit gebeurt als ze heel sterk zijn: niet van een enkel vers kopje koffie maar uit een schoorsteen van een fabriek. Stank is dus “een negatieve geurbeleving”.

Als Aerox zijn wij al jaren actief in deze specifieke en zeer interessante markt. De reden waarom laat zich raden: het maatschappelijke belang van industriële geurreductie. De almaar toenemende verstedelijking levert nu eenmaal een spanningsveld op tussen industrie en woonwijken. Beide zijn en blijven nodig en alle partijen dienen hiervoor dus samen te werken en hun verantwoordelijkheid te nemen.
Met onze specifieke kennis die we hiervoor in huis hebben we met al onze klanten zeer goede relaties die deze aanpak onderschrijven. Wij gaan hier natuurlijk onverminderd mee door wetende dat het uiteindelijke resultaat van onze inspanningen de omgevingen van onze klanten wereldwijd verzekert van frisse lucht.

Erik C. Versteeg, Managing Director, Aerox B.V., 11 April 2017

Ook ontdekken hoe wij wereldwijd geuroverlast oplossen met een duurzaam en betrouwbaar product?

Aerox-Injector

De Aerox-Injector is een innovatief geurbestrijdingssysteem gebaseerd op injectietechnologie dat aan het uiteinde van een productieproces of in de schoorsteen wordt geïnstalleerd. Al meer dan 250 fabrieken over de hele wereld profiteren van onze bewezen effectieve technologie.

Aerox RCO

De Aerox RCO lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent sit amet massa condimentum, malesuada metus non, pellentesque mauris. Quisque a elementum lectus. Nam consequat maximus dui, sed tempus est blandit vitae.